Hoftesmerter kan oppstå av flere grunner. Noen ganger etter akutte skader, andre ganger etter for mye belastning og for lite hvile og noen ganger uten at man ser noen klar årsak til plagene.
Noen av de vanligste belastningslidelsene i hoften er:
Artrose kan gi smerter i lysken, fremsiden og på siden av låret. Smertene kan også stråle ned mot kneet. Ofte vil smertene komme I starten av aktivitet, gi seg litt etterhvert for så å komme igjen mot slutten av aktivitet.
Gluteal tendinopati er en irritasjon i senene fra setemuskulatur og gir oftest smerter på utsiden av hoften. Det kan være flere årsaker til tilstanden, men er ofte et resultat av ny eller for mye aktivitet uten adekvat hvile. Dette kan gi plager ved gange, sette seg og reise seg og kan gjøre det vanskelig å finne en god sovestilling.
Bursitt (også kalt slimposebetennelse). Dette er en irritasjon eller betennelse I slimposen som ligger på utsiden av hoften, der slimposen hovner opp og blir smertefull.
Hofteimpingement er en tilstand som kan beskrives som trange forhold i hofteleddet. Lårbeinet og hofteskålen støter inn i hverandre eller skaper friksjon i enkelte bevegelser og stillinger – gjerne I bøyd stilling som ved å sitte på huk. Smertene er ofte på fremsiden av hofte eller I lyske og man kan oppleve klikking, låsningsfølelse og svakhet i hoften.
Akutte hofteskader kan for eksempel være:
Lårhalsbrudd, dette rammer i hovedsak eldre mennesker og er mer hyppig hos kvinner enn menn. Lårhalsbrudd utgjør 50% av alle hoftebrudd, og ofte er operasjon steg 1 av behandling. Det er viktig med en god opptrening i etterkant.
Hofteleddsbetennelse (coxitt), Dette kan være som følge av skade og/eller bakterier, og det er en tilstand det er viktig å få en rask vurdering av. Symptomer kan være betydelige smerter og bevegelsesinnskrenkning. Dersom det forekommer sammen med feber og nedsatt almenntilstand bør man oppsøke helsehjelp raskt.
Flere tilstander kan ha lignende symptomer, og en grundig undersøkelse er derfor viktig for å få riktig behandling for plagene.