Hopp til innholdet

Smerter i kneet kan komme av mange ting, noen ganger etter skade (akutte skader), andre ganger etter for mye belastning og for lite hvile (belastnignsskader) og noen ganger uten at man ser noen klar årsak til at plagene oppstår.

Noen av de vanligste belastningslidelsene i kneet (smerter uten en kjent skadeepisode) er: - Løperkne (smerter på utsiden av kneet), også kalt ITBS (Iliotibalbåndssyndrom) eller lateral knee pain.
- Hopperkne (smerter foran på kneet, under kneskålen), også kalt jumpers knee eller patellarsenetendinopati (patellar tendon tendinopathy).
- Patellofemorale smerter (samlebetegnelse for smerter foran i kneet, både over-, under- og midt på kneskålen.
- Artrose (også kalt slitasjegikt), kan gi smerter flere steder, og det er spesielt vanlig med smerter ved start av aktivitet etter hvile. Kan være ledsaget av mild-moderat hevelse og vansker med å bøye og strekke kneet helt.
- Meniskforandringer, kan ligne på artrose og kan være ledsaget av mild-moderat hevelse som ikke kommer akutt/brått.

Ved en akutt skade er det flere strukturer i kneet som kan bli skadet, noen av de vanligste er: - Fremre korsbåndsskader. Som regel et større traume med betydelig hevelse kort etter skaden.
- Sidebåndsskader. Som regel også større forstuninger og skader, kan ramme indre eller ytre leddbånd. Medial leddbåndsskade eller lateral leddbåndsskade.
- Bakre korsbåndsskader. Som regel et større traume med beytdelig hevelse kort tid etter skaden.
- Akutte meniskskader. Som regel etter større forserte bevegelser i kneet. Kan komme med og uten samtidige side- eller korsbåndsskader. Ved akutt mekanisk låsning i kneet bør du ta kontakt for vurdering og mulig henvisning til sykehus for operasjonsvurdering.

Felles for alle plager og skader er at man bør få en grundig undersøkelse for å få en så god idé som mulig om hva som er årsaken til plagene, og deretter få tilrettelagt videre utredning og behandling.

Bestill time for en vurdering av dine plager