Hopp til innholdet

Svimmelhet er en vanlig plage og kan ha mange årsaker. Det kan være bivirkning av medisiner, høyt blodtrykk, sykdom i sentralnervesystemet, nakkeplager eller problemer fra balanseorganet.

Noen av de vanligste årsakene som fysioterapeut kan hjelpe med er plager balanseorganet og relatert til nakkeplager:
- Krystallsyke (BPPV). Fører til korte anfall med svimmelhet. Krystaller (otolitter) faller inn i buegangene i det indre øret og forstyrrer slik at det oppleves som at hodet roterer.
- Betennelse på balansenerven (vestibularisnevritt)
- Langvarige svimmelhet / Persisterende postural-perseptuell svimmelhet (PPPD)
- Svimmelhet i sammenheng med nakkeplager (Cervikogen svimmelhet)
- Menieres og vestiulær migrene i stabil fase

Behandling (det er godt dokumentert at behandling og øvelser kan gi reduksjon i plager):
- Krystallsyke: Behandles effektivt med manøverbehandling hvor krystallene fjernes fra buegangen.
- For betennelse på balansenerven, langvarig svimmelhet og menieres og vestiublær migrene i stabil fase kan vestibulær rehabilitering egne seg godt. Det er en øvelsesbasert behandling som reduserer svimmelhet og ustøhet. Dette innebærer 3 typer øvelser: 1) Tilvennings øvelser, 2) Blikkstabiliseringsøvelser og 3) Balanseøvelser.
- For nakkerelatert svimmelhet kan det være aktuelt med behandling og øvelser for nakken kombinert med elementer av vestibulær rehabilitering som nevnt over.

Felles for alle plagene er at man bør få en grundig undersøkelse for å få en så god idé som mulig om hva som er årsaken til plagene, og deretter få tilrettelagt videre utredning og behandling.

Bestill time for en vurdering av dine plager